Fälttyper och deras egenskaper

Under fliken Fält i formuläreditorn visas alla olika typer av fält som du kan bemanna ditt formulär med. Du kan enkelt dra och släppa ett fält till ditt formulär för att skapa ditt unika underlag.

När du klickar på fältet, efter att du dragit det till ditt formulär, visas en blå ram runt fältet. Nu kan du göra specifika inställningar för det markerade fältet med hjälp av den nya meny som nu visas i den högra kolumnen.

Vilka inställningar du kan göra för det specifika fältet är beroende på vald fälttyp.

formulär

Egenskaper

• Eget id
    Alla fälttyper äger ett specifikt id som kan användas i exportering (exempelvis webhooks) eller trigger.
  • Kolumner
    Alla fälttyper du skapar i ditt formulär kan ha bredden 1, 2 eller 3 kolumnbredder.
  • Obligatoriska fält
    Aktivering av Obligatoriskt fält gör att den som registrerar ett ärende inte kan spara/ändra ärendet förrän alla obligatoriska fält är ifyllda.
  • Presenteras i grafer
    Vid aktivering av Presenteras i grafer blir det specifika fältet en valbar parameter när du vill skriva ut ett sökresultat i grafer.
  • Egen sortering
    Aktivering av Egen sortering är valbart när du t.ex skapat en lista. När du aktiverat egen sortering kan du dra och släppa innehållet i listan i den sorteringsordning du önskar presentera den på istället för i bokstavsordning. Sorteringen gör du under Alternativ.
  • Alternativ
    I Alternativ kan du
    • skapa nya poster för listan
    • ändra posters namn
    • radera post
    • inaktivera post
    • slå samman flera poster till en enda post
  • Koppla alternativ till
    Det är fullt möjligt att koppla samman flera listor mellan varandra så att det val användaren gör i den första listan styr vilka val användaren kan göra i de efterföljande listorna.

När användaren i den första listan väljer Koppla alternativ till – och väljer den efterföljande listan som du vill göra kopplingen mot, visas en ny ikon i form av en länk ovanför fältet där dina värden i listan presenteras. Du markerar ett värde i den första listan, klickar på länkikonen och markerar de val du vill ska vara kopplade mot värdet i den första listan och välj därefter Koppla. Repetera denna process för varje val i den första listan tills dess att du gjort alla kopplingar. Du kan läsa mer i artikel som visar hur du använder funktionen Koppla alternativ till.

Tips. Kombinera gärna kopplade listor med funktionen Dold tills för att hjälpa användaren att fylla i information i rätt ordning i ditt formulär.

• Använd alternativ från
Om du skapat flera listor eller personlistor i ditt formulär som ska innehålla samma information, så kan du koppla dessa listor till varandra. Kopplingen gör att du endast behöver administrera den lista du gjort alla kopplingar från, för att alla andra listor ska uppdateras. Övriga listor som är kopplade får gråtonade ikoner vid Alternativinställningarna för den specifika listan.

Tips. Värden som är ofta återkommande och behövs i fler än ett formulär, kan du med fördel istället skapa en Global lista.

• Standardvärde
    Med inställningen Standardvärde kan du exempelvis välja ett alternativ i en lista som du vill ska vara förifyllt när en användare registrerar sitt ärende. Användaren kan trots denna förinställning välja ett annat val i listan.
    Det är viktigt att vara försiktig med funktionen för standardvärde eftersom det kan leda till att användare sparar in data som de inte menade att spara, då de inte aktivt fyllt i fältet själva. Till exempel, om en person redigerar en sektion med många fält och bara skriver lite text i ett textfält innan de sparar, kan ett datumfält längre ner i sektionen ha ett standardvärde som automatiskt fylls i, vilket användaren kanske inte hade tänkt på.
Notera: Ett satt standardvärde sparas in givet att;
  • fältet är i den sektion som editeras,
  • den som editerar fältet har åtkomstinställningen Synlig eller Editerbar
  • ett värde inte redan har sparats in (gäller alla fälttyper)

Avancerat

• Dolt tills
    Funktionen Dolt tills kan du använda för att låta ett fält vara dolt till dess att ett tidigare fält fyllts i. Detta möjliggör också styrning av vilka fält som ska visas och fyllas i beroende på tidigare ifylld information och kan ofta underlätta för användaren så att de fyller i information i rätt ordning.

Notera: Systemet behandlar fältet likadant oavsett om det är dolt eller synligt, till exempel vid meddelandeaviseringar. Det innebär att om ett dolt fält innehåller data, hanterar systemet detta på samma sätt som om fältet vore synligt.

Bilden visar vart du hittar denna inställning, som alltså både finns för hela sektioner, grupper av fält eller för enskilda fält.

Dolt tills och atkomst

• Åtkomst
    I formuläret kan du avgränsa behöriga användare från åtkomst till specifika fält, sektioner, grupper eller repeterande fält i formuläret.
    Markera det fält du vill begränsa åtkomsten till. Klicka därefter på Åtkomst och välj Specifik profil och gör därefter inställningarna för åtkomst för respektive profil som har behörighet till formuläret. Väljer du inställningen Ingen döljs fältet för alla användare.
    Läs mer här om funktionen.
  • Klart när

klartnär

Vid användning av fälttypen Repeterande fält har du möjlighet att sätta vilka fält som uppfyller att åtgärd är klart. När kriterierna är satta visar systemet en grön bock på det repeterande fält som är åtgärdat.

Bra hjälpmedel om ärendet innehåller flera repeterande fält som hanteras över tid.

Hjälptext

Till varje skapat fält i formuläret kan du lägga till en hjälptext. Hjälptexter indikeras med ett litet frågetecken vid fältets övre högra hörn och visas när användaren för muspekaren över frågetecknet.

Relaterat innehåll:

Senast uppdaterad: 5 september, 2024