Skapa Sökfrågor i Ärende

Hur du skapar och sparar smarta sökfrågor i Ärende genom Query Builder.

Funktionalitet i Sök » Query Builder

Genom att göra en sökning från ett formulär via Query Builder finns möjlighet att skapa och spara sökfrågor. Börja med att klicka på sökfunktionen under Ärende och välj det formulär du vill plocka fram data från.

💬 Notera. Administratörer eller användare med behörigheten Åtkomst till Query Builder kan bygga egna sökfrågor. Andra användare kan klicka på sparade sökfrågor som delats med dem eller som delats via ett dokument.

💬 Det går inte att göra sökfrågor från flera formulär samtidigt, utan sökfrågor görs per formulär.

qb

1. Utför. När du trycker på Utför genomförs sökningen. Har man inte satt något villkor kommer ditt sökresultat visa ALLA registrerade ärenden i formuläret.
  2. Spara fråga. Här sparar du din sökfråga och i den dialogen har du möjlighet att namnge och ge frågan en beskrivning.
          1. Din sparade sökfrågor visas till höger i formulärets sökfunktion i kolumnen med rubriken Mina Sparade Frågor. (Dessutom finns alla dina sparade sökfrågor, oavsett formulär samlade under rubriken Mina Sparade Frågor.)

Det är endast du som skapare av sökfrågor som kan se och redigera frågan.

Under sökfrågans kugghjul kan du välja:
            1. Utför. Markerar du frågan kan du se sökresultatet via denna utför eller den som är placerad uppe i menyraden (1).
            2. Dela fråga. Här kan du välja att dela sökresultatet med befintliga grupper som finns skapade i formuläret eller med enskilda användare som har åtkomst till formuläret.
            3. Ändra namn och ikon. Per automatik skapas sökfrågan med formulärets ikoninställningar. Förutom att kunna ändra namn på sökfrågan så kan du även ändra på befintlig ikoninställning.
            4. Ta bort fråga. Väljer du att ta bort en sökfråga så kommer den att försvinna från formuläret för dig och från Mina sparade frågor på söks startsida. Har du delat frågan kommer sökfrågan även tas bort från mottagarens Delade med mig.
  3. Skapa ny fråga. För att undvika att befintlig sökfråga skrivs över använder du denna funktion för att skapa en ny.
  4. Inställningar. Innan du sparar sökfrågan har du möjlighet att anpassa vilka fält som ska visas i sökresultatet genom att lägga till eller ta bort fält. Detta gör att du kan anpassa sökresultatet efter dina behov, oavsett de standardinställningar som tidigare har gjorts under Standardfält i Query Builder i formuläret. Du har även möjlighet att Exportera eller Inportera sökfrågor via denna funktion. Dessa funktioner används främst då man vill duplicera någon av sina egna skapade frågor eller då någon annan har skapat en fråga, som genom importen kan sparas ner som sin egen för att få åtkomst att kunna redigera frågan.

Notera. En användares behörighet avgör vilka fält och vilka värden på fälten som visas i sökresultatet. En delad sökfråga går ej att redigera, endast läsa.

Skapa frågan från Standard eller Avancerad sök

A. Standard

Sökfunktionen Standard är Query Builders startsida där du direkt har möjlighet att skapa enklare dynamiska sökningar från formulärets fält och/eller från den metadata du ser på sidan. Behöver du sökresultat med mer specifikt sökresultat kan du välja att använda Avancerad sök.

B. Avancerad

Via sökfunktionen Avancerad har du möjlighet att specificera din sökning ytterligare genom att skapa ännu mer dynamiska villkor. Exempelvis en sökning mellan ett datumintervall som kan sättas från x antal dagar/veckor/år före/efter, att ett fält innehåller/inte innehåller, är större än/mindre än/lika med osv.

• Använder du villkoret OCH i din sökfråga visas sökresultat utifrån att alla villkoren stämmer.
  • Använder du villkoret ELLER visas sökresultat utifrån när endast ett av villkoren stämmer.

Till båda sökmetoderna (A och B) och när du har valt in de fält som du vill ska komma med i ditt sökresultat klickar du på Utför (1). Saknar du någon data kan du i sökresultatet Ändra sökkriterier för att lägga till eller ändra sökfrågan. Saknar du någon rubrik i sökresultatet lägger du till dem via Inställningar (4). Välj Spara fråga (2).

• En sparad sökfråga visas förutom i formulärets sökfunktion även på sökfunktionens startsida (där alla formulär som du har åtkomst till visas).
  • Systemet visar en dialog på sökfrågan om den har ändrats. Den försvinner när frågan blir sparad.

Relaterat innehåll:

Senast uppdaterad: 2 oktober, 2024