1. Helpdesk
  2. Dokument
  3. Navigera » Kategoriinställningar

Arv av kategoriinställningar

Kategoriträdet där era dokument publiceras består ofta av en huvudkategori med flera underkategorier där inställningar kan ärvas från överordnad kategori. Denna artikel beskriver hur arv fungerar.

Kategoriträd

huvudkategorier

Vad menas med huvudkategori?

I bilden ser du ett exempel med fyra huvudkategorier. Till vänster om de tre översta huvudkategorierna finns det små pilar (>) som används för att visa underliggande kategorier, så kallade underkategorier.
Huvudkategorierna kan exempelvis representera en sajts Bolag eller Enheter. Underkategorierna kan exempelvis representera dess avdelningar.

kategoriträd

Vad menas med underkategori?

Om vi öppnar upp huvudkategorin Företaget AB, genom att klicka på pilen (>), visas de underkategorier som tillhör Företaget AB. I bilden ser du att Företaget AB har nio underkategorier samt att kategorin HSE har två underkategorier. Dessutom har underkategorin Miljö i sin tur har ytterligare kategorier, men dessa ser vi inte eftersom denna pil inte vecklats ut.

Kategoriinställningar och arv

Förutom att varje kategori fungerar som en plats där era dokument sparas så snart de publiceras, så har varje kategori även sina egna inställningar. Dessa inställningar bestämmer exempelvis vem som kan godkänna och publicera dokument, om och i så fall vem som ska revidera dokument och när, vem som har åtkomst till dokument m.m. Dessa inställningar kan sättas på den aktuella kategorin men kan även ärvas från överliggande kategori.

Observera:

• Arv av kategoriinställningar kan endast ske från en kategori till dess underkategorier. I ovan exempel kan kategorin Miljö ärva inställningar från HSE eftersom Miljö är en underkategori till HSE.
  • En kategori kan aldrig ha högre åtkomst än sin överliggande kategori.
  • Sätts inget explicit på en kategori så ärver kategorin åtkomsten från närmast överliggande kategori.
  • En huvudkategori kan aldrig ärva några inställningar eftersom det är just en huvudkategori som inte har något arv.

Exempel

Under respektive kategoriinställning kan du snabbt få en överblick om en specifik inställning satts eller om kategorin ärver inställningen från en överliggande kategori. Vi förklarar nedan exempelsajtens uppsättning och relationen till de överliggande kategorierna.

arv_kategori2

1. Placerad under. Visar vilken kategori som är överordnad. Miljö är placerad under HSE
    2. Godkänna och publicera. Henrik HSE, Kim S och Kim E har specifikt invalts att godkänna och publicera dokument i kategorin Miljö.
    3. Revidera dokument. Vem eller vilka som ska revidera dokument ärvs från överordnad kategori, dvs HSE vilket säger att det ska ske 1 år efter publicering och av revideringsgruppen HSE.
    4. Åtkomst. Åtkomst ärvs från Företaget AB, där du kan utläsa att ALLA (som har åtkomst till Dokument) har åtkomst till kategorin.
    5. Berörs av och läskvittens. Ärvs från överordnad kategori, HSE vilket säger att ALLA som har åtkomst berörs av dokumentet och att dokumenten kräver läskvittens.
    6. Företagsinformation. Ärvs från Workspace Företaget AB där du kan läsa att informationen tas från det Workspace användaren är knuten till.
    7. Sidhuvud och sidfot i textdokument. Ärvs från Workspace Företaget AB där sidhuvudet som heter Default alltid ska visas på ett textdokument som publiceras i kategorin.

Senast uppdaterad: 24 april, 2024