Länka till befintligt Ärende

Denna artikel beskriver hur du enkelt skapar en så kallad permalänk till ett befintligt ärende. Denna länk kan sedan användas för att dela det aktuella ärendet från andra tjänster som exempelvis ett intranät.

Inledning

Syftet med denna funktion är att på ett enkelt sätt kunna länka och referera till befintliga ärenden från andra tjänster så som exempelvis ett intranät eller via ett mail. I stället för att beskriva för användaren "Gå till AM System och sök efter Ärende #FF1 i formuläret Förbättringsförslag" kan ni nu tillhandahålla en länk som tar användaren direkt till det aktuella ärendet.

Observera: Denna funktion ska inte förväxlas med funktionen Dela ärende publikt som gör det möjligt att dela ett ärende till en mottagare som saknar användare i systemet.

Länken kräver att mottagaren har en användare i AM System samt att användaren har åtkomst till det aktuella ärendet. Är användaren inloggad i AM System när han eller hon klickar på länken kommer användaren att komma direkt till ärendet. Är användaren inte inloggad ombeds användaren att logga in för att nå ärendet. Saknar användaren åtkomst till det länkade ärendet kommer användaren att se ett felmeddelande med texten Ärendet kan inte nås.

Så kopierar du en länk

För att kopiera en länk till ett befintligt ärende navigerar du först till det ärende du önskar länka till. Klicka därefter på länk-ikonen som finns i ärendemenyn.

Permalink - Cases

Därefter kan du använda ikonen till höger om länken för att enkelt kopiera den (eller markera länken och via din webbläsare välja kopiera). Avslutningsvis kan du klistra in länken i den tjänst eller funktion du önskar använda.

Tänk på att...

• Alla användare som har åtkomst till ett ärende kan också kopiera länken till det aktuella ärendet. Däremot måste mottagaren vara inloggad i systemet och ha åtkomst till ärendet för att kunna läsa det.
  • Varje gång en användare klickar på en permalänk som leder till AM System, kommer en ny flik eller fönster att öppnas med det aktuella ärendet. Detta kan leda till att användaren har ett flertal flikar eller fönster öppna med AM System samtidigt. Undvik därför att skapa ett "länkbibliotek". Önskar ni länka till flera ärenden kan det vara bättre att istället länka till ett dokument med sparade sökfrågor.
  • Det går inte att skapa permalänkar för att registrera nytt ärende.
  • Det avslutande siffran i länken syftar på det löpnummer ärendet har i det aktuella formuläret. Med andra ord, om ni har aktiverat funktionen Globala ärendenummer så kommer det avslutande numret i länken inte att motsvara ärendenumret. Mer information om globala ärendenummer hittar ni i denna artikel.