Hur du ställer in en startsida

Denna artikel beskriver vilka möjligheter som finns att välja som startsida för era profiler i systemet.

Till att börja med kan en startsida vara en av följande typer:

• Blank sida, det vill säga ingen startsida är vald och användaren möts av en tom sida.
  • Direktlänk till Mina ärenden
  • Direktlänk till Mina dokument
  • Navigera vilket länkas till användarens senast besökta kategori
  • Specifikt dokument. Detta alternativ väljer du om ni avser att använda exempelvis en processkarta i form av ett layoutdokument som startsida.

Notera: Förutsättningar till alla val ovan är att systemet/profilen har tillgång till samtliga moduler i AM System.

Var ställer jag in en startsida?

Vilken startsida en användare ska se när användaren loggar in ställs in på profilnivå. Om Kalle exempelvis tillhör profilen Produktionspersonal, så ändrar du Kalles startsida via profil Produktionspersonal. Observera att samtliga personer som tillhör profilen Produktionspersonal får den aktuella startsidan. Funktionen hittar du under Administratör » Profiler » (Profilens namn) » Generella inställningar » Startsida.

Startsida

Notera: Varje användare kan bara tillhöra en profil, och en profil kan endast ha en startsida.

Hur skapar jag då en startsida?

De första fyra typerna av startsida i listan ovan bör vara självklara och behöver nog ingen vidare förklaring och kräver ju inte att något dokument skapas.

Alternativet Specifikt dokument är kanske det vanligaste alternativet som startsida och förmodligen funktionen de flesta också efterfrågar. Dokumentet behöver inte vara av någon viss typ, utan kan vara ett vanligt textdokument, layoutdokument eller till och med en bundling innehållandes en blandning av text och layout-dokument

Observera: Publiceras dokumentet i en kategori som en användare inte kan komma åt, så kan inte användaren se dokumentet. Även om dokumentet har valts som startsida på profilen.

Det vanligaste vi ser är att våra kunder bygger upp någon form av processkarta i layoutdokument och gör denna till startsida. Det viktiga med med dessa dokument, oavsett vilken dokumenttyp ni väljer, är att dokumentet måste vara publicerat (alltså inte bara ett utkast eller en mall) och som nämnts att användarna i den profil de tillhör även har åtkomst till dokumentet.

Notera: När ett specifikt dokument har valts i en profil som startsida så uppdaterar ni det precis som vilket dokument som helst. Dvs, då ni gör en ny utgåva och publicerar dokumentet igen, så kommer användarna som tillhör den profilen att se den senaste utgåvan.

Ni behöver alltså inte göra om inställningen bara för att ni gjort en ny utgåva av dokumentet.

Observera: Det är inte rekommenderat att använda dokumenttypen Bundling som startsida. Det beror på att en Bundling ska ses som ett dokument då det har dokumentnummer. Detta gör att en Bundling endast har en processägare, vilket kan komplicera saker om det finns flera processägare involverade i de olika startsidorna i en Bundling. Väljer du en Bundling som startsida kommer användaren alltid att komma till bundlingens första sida då det inte går att välja en specifik sida från bundlingen som startsida.

Relaterat innehåll:

Senast uppdaterad: 4 april, 2024