Skapa utskriftsmallar i Ärende

För att kunna skriva ut ärenden måste du aktivera utskrifter i respektive formulär, antingen som Standard eller skapa en Avancerad utskrift via ett layoutdokument.

Du hittar funktionen i ditt formulär under Avancerat » Ställ in » Utskrifter. Systemet erbjuder två typer av utskrifter, Standard och Avancerad. Alla kunder har tillgång till standardutskrifter, som erbjuder ett enkelt och effektivt sätt att skriva ut ett ärende med ett valt urval av fält. Avancerad utskrift förutsätter att du har tillgång till modulen Dokument. Denna funktion ger dig stor flexibilitet att anpassa utseendet på din utskrift genom att du kan designa en skräddarsydd utskriftmall i ett layoutdokument.

utskrift_arende

A. Standard

Standardutskriften representerar ett textdokument och bygger på samma struktur som själva formuläret.

Du börjar med att Skapa utskriftsmall och namnge den.

Här kan du sedan via Ändra fält välja in de fält från formuläret som du vill ska finnas med på utskriften. Förutom att kunna Ändra namn på mallen, Radera den kan du även nyttja Visa fältram.

standardutskrift_

Visa fältram möjliggör om du vill synliggöra att ett fält finns, men saknar innehåll, så skapas en ram runt det fältet.

Under Utskriftsinställningar har du möjlighet att påverka:

1. Generella
      Välj alternativet Komprimerad om du önskar att sektionerna ska placeras direkt efter varandra utan mellanrum. Om du inte aktiverar detta alternativ kommer varje sektion att inledas på en ny sida.
      Valet Dölj tomma fält innebär att fält utan registrerat värde inte kommer att visas i utskriften. Denna funktion har prioritet över alternativet Visa fältram.
    2. Sidhuvud
      Här väljer du vad som ska visas i sidhuvudet och du har dessutom möjlighet att reglera maxbredd och höjd på logotype (i pixlar) och går endast att förminska från originalet. Logotypen tas från standardbolaget.
    3. Sidfot
      Om du skapar sidfot visas den på alla utskriftssidor.
    4. Språk
      Använder ni fler språk än svenska i er sajt har du här möjlighet att göra översättning till de övriga språken.

utskrift_standard

Glöm inte att spara formuläret!

Notera. Om du in en checklista har valt aktivera funktionen Visa ej valda alternativ visas en grön checkbox framför varje val, inte bara i ärendet utan även vid utskrift. Funktionen menas att om man exempelvis har många val i checklistan och man vill att de alternativ som inte väljs i listan även ska visas, aktiverar man denna.

B. Avancerad

Med avancerade utskriftsmallar kan du forma nya utskrifter med stor frihet. I det nya layoutdokumentet kan fältdata från ett specifikt ärende inkluderas, och därigenom skrivas ut på helt nya sätt. Designa avancerade, eleganta eller kompletterande utskrifter och möt nya användningsområden.

Notera: För att skapa avancerade utskriftsmallar behöver du ha tillgång till och kunna använda modulen Dokument eftersom dessa mallar skapas i ett layoutdokument som sedan kopplas till formuläret.

1. I Dokument
  • Skapa ett nytt layoutdokument.
  • Lägg till önskade former och texter i dokumentet och infoga fält från formuläret genom valet Infoga fält från formulär i Ärende via dokumentets infoga-symbol.
  • Publicera dokumentet som mall.

Begränsingar:

• Fälttyperna Text, Rubrik och Grupp går ej att välja in på utskriftsmallar. Har du statiskt text i formuläret och önskar denna text i utskriftsmallen är vår rekommendation att skriva in denna text i utskriftsmallen.
  • I dagsläget är inte inte möjligt att lägga till Repeterande fält i utskriftsmallen men denna funktion finns registrerad som ett förbättringsförslag.

2. I
Ärende.
  • Tryck på Koppla sidlayoutmall i formuläret och namnge kopplingen.
  • Välj den skapade layoutdokumentsmallen.

I den mycket enkla filmen nedan visar vi vart du hittar funktionerna när du skapar mall och kopplar ihop den med formuläret.

Glöm inte att spara formuläret!

Notera

• Utskriftsmall är nödvändig att vara skapad för att skrivarsymbolen för utskrift ska visas i ärendet.
  • Alla användare med läsåtkomst till ärenden kan skriva ut om någon av utskriftsfunktionerna är aktiverade.
  • Användaren som skriver ut ärendet kommer att se det profilen har åtkomst till.
  • Administratörer eller användare med behörighet under åtkomsträttigheter till formulär med Möjlighet att ändra formulär kan ändra mallinställningarna som påverkar ärendets utskrift.
  • Om ni har behov av, att från samma formulär, kunna skriva ut olika underlag finns det ingen begränsning på antalet utskriftsmallar.
  • Bifogade filer från ärendet går inte att skriva ut, dvs följer inte med. Däremot visas filnamnet.

Relaterat innehåll:

Senast uppdaterad: 8 oktober, 2024