Skapa Enheter till era formulär i modulen Ärende.

Du kan skapa så många olika typer av Enheter du har behov av, för att sedan koppla dessa mot numeriska fält i era formulär.

Bakgrund

Fälttyperna Nummer samt Beräkning har som standard inga enheter och visar dessutom informationen i fälten som heltal. Med hjälp av Enheter kan du lägga till enheter för att kunna specificera och omvandla information samt påverka hur informationen ska visas i fält som kopplats till den aktuella enhetsgrupp.

Vanliga exempel på användning av Enheter är volym, vikt, längd, tid eller valuta. Med andra ord där behov finns att omvandla en enhet.

• Endast Administratörer har möjlighet att administrera Enheter. Funktionen finns under Ärende » Inställningar » Enheter.
  • Administratörer och användare med behörighet att redigera formulär har möjlighet att koppla enhetsgrupper till nummer och beräkningsfält. Lär mer om det nedan.

enheter

Lägg till enhetsgrupp

Börja med att skapa grunden för din enhet genom funktionen Lägg till enhetsgrupp. De inställningar du kan påverka är:

1. Namn. Tänk på att välja ett namn som enheten behandlar för att underlätta när du senare ska knyta enheter till dina numeriska fält i dina formulär.
2.Visa i sparad enhet. När funktionen är inaktiverad visas enhetens Basenhet i ärendet. Notera att även om systemet visar basenheten, sparas ärendet ner korrekt med den enhet som valdes vid registrering. När funktionen är aktiverad så kommer ärendet även visas i den enhet som valdes då ärendet registrerades.
3. Inflation. Används vid hantering av valuta. Möjliggör att du kan göra justeringar i dina valutakurser utan att redan registrerade ärenden påverkas.
4. Decimalavgränsare. Här kan du välja punkt (0.0) eller kommatecken (0,0).
5. Decimaler. Välj om enheten ska visa 0-3 decimaler.
6. Tusentalsavgränsare. Välj på vilket sätt enheten ska visa tusental: Ingen, Punkt (1.000), Komma (1,000) eller Mellanrum (1 000 ).

Administrera enhetsgrupp

Basenhet

Den första enheten du lägger upp i en ny enhetsgrupp sparas som Basenhet och har värdet 1. Basenheten är grunden för enhetsgruppen och det värde du gör omräkningar mot när du lägger upp efterföljande enheter i enhetsgruppen.

Redigera enhetsgrupp

• För att ändra benämning eller faktor på en enhet klickar du på det skapade enhetsnamnet.
  • Under knappen som liknar ett block och penna får du åtkomst till att ändra grundinställningarna på enhetsgruppen men även se kopplade formulär och vilka fält i formuläret som använder funktionen.
  • Möjlighet finns i denna vy att även avaktivera enhetsgruppen. Värde kan registeras i fältet men sker då utan enhet.
    [!] Tidigare registrerade ärenden tappar den sparade enheten vid avaktivering, men om enhetsgruppen återaktiveras visas den enhet som sparades ner vid registrering.

Tips: Att visa decimaltal i fälttypen Nummer med hjälp av Enhetsgrupp.

Ett nummerfält i ett ärende visas alltid i ental om ingen enhetsgrupp är vald till fältet.
  • Finns behov av att visa den exakta inmatningen vid granskning när man använder fältet "Nummer", kan du skapa en Enhetsgrupp som endast innehåller Basenheten med inställning att visa decimaler som kopplas till nummerfältet. Registrerade värden visas då med decimaler och ej endast i ental.

Ett par Enhetsexempel

Exempel: Distans

Här har vi utgått från distansen kilometer som basenhet och vill ha möjligheten att omvandla till miles. Via +:et lagt till miles med faktor 1,609. distans_
När ett ärende har registreras kan läsaren översätta antalet kilometer till miles och vise versa.

Exempel: Valuta

När du skapar enhetsgruppen Valuta kan du aktivera :

• Visa i sparad enhet samt
  • Inflation.

Genom att aktivera Inflation kan du göra justeringar i dina valutakurser utan att redan registrerade ärenden påverkas.

enhet_valuta

Koppla enhetsgrupper till nummer eller beräkningsfält

När ni skapat era enheter måste dessa kopplas till de fält där ni önskar använda aktuell enhet.välja_enhetEnhetsgrupper går endast att koppla till fälttyperna nummer och beräkning.
För att koppla en enhet börjat du med att navigera till formuläret (Ärende » Inställningar). Inne i formuläret markerar du det fält som du önskar en enhet på och välj enhetsgrupp från listan. Glöm inte att spara formuläret.

Observera: Vi rekommenderar inte att man byter enhetsgrupp på ett fält i formuläret som redan har registrerad data eftersom det kan bli missvisande om exempelvis den först registrerade hade enheten mil och vid bytet så blir värdet i kilo.
Ingen varning sker idag i systemet vid byte.