Visas er processkarta inte på rätt plats vid granskning eller utskrift?

Denna artikel beskriver hur du kan gå till väga om du har problem med att din processkarta inte hamnar mitt på skärmen eller mitt på ett papper vid utskrift.

Om er processkarta inte centreras på skärmen eller mitt på papperet vid utskrift kan detta bero på att innehållet i flödeskartan sträcker sig över flera sidor.

För att se hur era objekt ligger i förhållande till sidorna i layoutdokument måste dokumentet visas i editeringsläge. Börja med att aktivera funktionerna Rutnät (1) och Sidvisning (2). Dessa två alternativ bör vara aktiva under tiden du arbetar med ett layoutdokument för att tydligt se var på sidan du arbetar.

Utskriftsytor

I exemplet ovan ser du en processkarta, men att den ligger "snett" och upptar fyra sidor (Sida A, B, C, D) När denna processkarta sedan skrivs ut kommer det att generera två i princip blanka sidor (A,B) och processkartan kommer att hamna på två sidor (C,D). I detta exempel bör hela processkartan flyttas upp till sida A.

En annan orsak kan vara att dokumentet innehåller tomma objekt, exempelvis ett tomt textblock. Tomt textblock

Detta textblock innehåller ingen text och syns således inte när dokumentet förhandsgranskas eller skrivs ut, men upptar ändå plats och kommer att generera en blank sida vid utskrift.

Tips: Ett sätt att hitta tomma eller osynliga objekt är att klicka och dra en rektangel med markören för att markera ett område där du misstänker att tomma objekt finns. Finns det ett objekt kommer dessa då att visas med blå inramning som i bilden ovan.

Senast uppdaterad: 17 januari, 2024