Globala listor

Som administratör till formulär i Ärende kan det ibland finnas behov av att använda en skapad lista i ett annat formulär. Då kan du använda dig av Globala listor.

Bakgrund

Globala listor är till för att underlätta användningen av information i flera olika formulär. Till exempel kan man behöva en lista med företagets olika avdelningar som används regelbundet i flera formulär. Istället för att skapa en ny lista för varje formulär kan man skapa en global lista som enkelt kan återanvändas. Det finns ingen begränsning på antalet globala listor man kan skapa, och de kan användas i alla formulär.

Observera: Funktionen Globala listor visas endast i menyraden om du är administratör

global listaFunktionen hittar du under Ärende » Inställningar och fliken Globala listor.

1. Här skapar du som administratör till Ärende de listor ni har behov av att använda i flera formulär.
  2. Det finns ingen begränsning på antal listor man kan skapa och det är smidigt att uppdatera befintliga.
  3. I gränssnittet i respektive skapad lista ser du även i vilka formulär som listan används i. Som administratör till ett formulär länkar man sedan listfältet via funktionen Använd alternativ från och väljer aktuell lista.

Tips: Det finns möjligheter att inaktivera värden i globala listor. Detta gör du genom att markera ett värde och därefter klicka på ikonen med en ring med en prick i.  Inaktiverade värden visas med överstruket namn i den globala listan och kan alltid aktiveras igen. Värden som inaktiveras behåller sitt värde i redan befintliga ärenden, men värdet går INTE att välja i nya ärenden. Det inaktiverade värdet är däremot möjligt att söka fram i Query Builder.

Varning: Ändringar (t ex radera alt namnbyte) som görs i en global lista påverkar alla befintliga ärenden som använder den globala listan. Med andra ord kan historik försvinna.

Senast uppdaterad: 7 mars, 2024